Syksyn sävel on lehtipuhaltimen hurina, jonka vuoksi naapurisopukin on toisinaan koetuksella. Melun ja käryn ainut vaihtoehto ei enää ole haravointi, sillä akkukäyttöiset puhaltimet pystyvät jo haastamaan polttomoottorilaitteet.

Suola nostaa tutkitusti verenpainetta, mutta niin on nostanut lehtipuhallinkin. Luonto-lehden lukijat äänestivät sen vuonna 2000 Vuoden turhakkeeksi. Kamalaa meteliä, saastuttavaa käryä, turhaa polttoaineen kulutusta, ottakaa ihmiset harava kauniiseen käteen, viestittivät valinnan tehneet.

Haravointi ei kaikkien selälle kuitenkaan sovi, ja jos pihalla on paljon lehtipuita, voi syksyinen urakka olla aika raskas. Onneksi lehtipuhaltimen kohdalla on tapahtunut samanlainen kehityskulku kuin monissa muissakin laitteissa: akkukäyttöisistä koneista on tullut varteenotettava vaihtoehto.
— Akkukäyttöisiä puhaltimia on ollut saatavilla jo useita vuosia, mutta siihen on vaadittu aikaa, että ihmiset alkavat ymmärtää niiden päälle. Nyt näyttää siltä, että myynti alkaa taittua akkukäyttöisyyden suuntaan, kertoo piha- ja puutarhatuotteista vastaava tuotepäällikkö Samuli Aurio Motonetistä.

Motonetin valikoimissa onkin jo enemmän akkukäyttöisiä kuin polttomoottorikäyttöisiä puhaltimia. Kappalemääräinen myynti on vielä toistaiseksi samansuuruinen. Sähkökäyttöisen puhaltimen edut ovat helppokäyttöisyys, alhainen melutaso ja ympäristöystävällisyys.
— Akkuteknologia ei ole vielä tarpeeksi kehittynyttä, minkä vuoksi isoimmille pihoille valitaan usein edelleen polttomoottorikäyttöinen puhallin. Meiltä löytyy kyllä myös 36 voltin järjestelmällä oleva puhallin, jolla pystytään käytännössä tekemään töitä sama aika kuin polttomoottorikäyttöisellä laitteella. Sen hinta on kuitenkin toistaiseksi kovempi. Kun hinnat saadaan alemmas, kysyntä kääntyy varmaan vielä enemmän akkupuolelle, Samuli Aurio veikkaa.

Lehti-imuri kerää ja murskaa lehdet

Miten valitaan omiin tarpeisiin riittävä puhallin? Ensimmäinen vaikuttava seikka on tietysti oman pihan tai pikemminkin siivottavan alan koko. Saako lehdet puhallettua läjiin muutamassa minuutissa, vai meneekö puoli tuntia? Millaisella säteellä puhaltimen kanssa pitää päästä operoimaan?
— Pienelle rivitalopihalle voi riittää verkkovirralla toimiva laite. Keskikokoiselle pihalle akkukäyttöinen, esimerkiksi 18 voltin järjestelmällä oleva puhallin soveltuu mainiosti, Samuli Aurio sanoo.

Laitteen toiminta-aika riippuu akun ampeereista. Esimerkiksi kahden ampeeritunnin akulla varustetulla puhaltimella pystyy puhaltamaan lehtiä täydellä teholla kymmenisen minuuttia. Jos puhallustehoa laskee, voi käyttöaika olla puolikin tuntia.
— Yleinen virhe, joka käytössä tehdään, on puhaltaa täydellä höökillä, vaikka vähän pienemmälläkin teholla selviäisi, mikä sitten pidentäisi käyttöaikaa huomattavasti.
Saman valmistajan akkuja voi käyttää moneen koneeseen. Jos kotoa löytyy jo entuudestaan jonkin valmistajan akkuja, on kustannustehokasta valita puhallinkin saman valmistajan valikoimasta.

Se, minne omalta pihalta kerätyt lehtikasat päätyvät, vaikuttaa myös laitteen valintaan.
— Jos haluaa imeä lehdet keruupussiin, se onnistuu osalla malleista. Lehti-imuri yleensä myös murskaa lehdet, jolloin niistä tulee helposti maatuvaa kompostijätettä. Jos siis haluaa kompostoida lehdet, tämä on kätevä ominaisuus.

Hiekoitushiekka ja siitepöly pois

Lehtipuhaltimien tarjonta on laajaa ja hintahaarukkakin suuri. Motonetissä huokein, verkkovirralla toimiva malli maksaa 34,90 euroa. Arvokkain laite on Ryobin akkukäyttöinen puhallin, 299 euroa. Joskus vain Ritari Ässän autossa oli Turbo Boost -nappi, mutta nyt sellainen on jo lehtipuhaltimissakin — ainakin tässä Ryobissa, jossa on myös kaksi aktiivista akkupaikkaa ja sitä myötä pitkä käyttöaika.
Eniten tuotteita on tarjolla suunnilleen sadan euron hintaluokassa, ja sieltä asiakkaat niitä myös eniten ostavat, Samuli Aurio sanoo.

Lehtipuhaltimien käyttöaika ei rajoitu syksyyn, sillä niitä voi käyttää monenlaisiin puhallushommiin kotipihalla. Niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi sisätiloissa.
— Hiekoitussoraa voi puhaltaa pois keväällä, ja kesällä ihmiset käyttävät puhaltamia paljon siitepölyn puhdistamiseen terassilta ja parvekkeelta. Jotkut käyttävät niitä roskienkin imemiseen, mutta kiviä ei pidä imeä, koska ne rikkovat koneen helposti, Samuli Aurio muistuttaa.