Lankakauppojen ovet käyvät nyt taajaan, kun suomalaiset neulovat itselleen ja lahjaksi lämpimiä vaatteita ja asusteita. Tänä talvena neulojat ovat innostuneet kirkkaista väreistä ja erilaisten lankojen yhdistelystä.

Suomessa on neulottu ”aina”, ja jo monta vuotta on eletty neulomisbuumia. Mitä Suomi neuloo juuri nyt?
— Nyt kun energianhinta on korkealla ja muutenkin eletään epävarmoja aikoja, on silmiinpistävää se, että tehdään hyvin lämpimiä neuleita. Neulotaan esimerkiksi muhkupipoja, villahousuja ja pieniä neulehameita, joita kutsutaan pyllyttimiksi. Liivit ovat tulleet lyhyessä ajassa suosituiksi. Vielä muutama vuosi sitten nuoret eivät edes tienneet, mikä on slipoveri, mutta nyt tehdään paljon erilaisia liivejä: on lyhyitä, ihan pieniä liivejä ja toisaalta hyvin pitkiä liivejä, jotka ovat esimerkiksi auki sivuilta, kertoo Lankamaailman myymäläpäällikkö Katariina Tiainen.

Perinteisten villasukkien suosio on ollut vankkaa, mutta tasoittui korona-ajan alettua, hän sanoo.
— Silloin alettiin neuloa villapuseroja. Uskallettiin tehdä vähän isompia neuleita, kun oltiin pitempiä aikoja kotona, ja se on jäänyt vähän päälle.

Suomalaisia moititaan värittömäksi kansaksi, joka pukeutuu mustaan ja harmaaseen. Tänä syksynä ja talvena ainakin neulovilla suomalaisilla suunta on ollut tyystin erilainen, Katariina Tiainen sanoo.
— En muista tällaista syksyä ja talvea, että olisi ostettu näin värikkäitä lankoja. Neonvärien en olisi uskonut tulevan muotiin, mutta niitä on kysytty yllättävän paljon, ja ollaan saatukin niitä erivahvuisina lankoina paljon. Ehkä tämä maailmanpoliittinen tilannekin vaikuttaa siten, että ihmiset haluavat iloa elämäänsä värien kautta, hän pohtii.
Myös vihreän eri sävyt ovat nyt olleet suosittuja. Kestosuosikkeja puolestaan ovat roosan sävyt ja harmaa, jonka ohi erilaiset ruskeat ovat jo kiilanneet.

Lankamaailmassa on tarjolla runsas valikoima erilaisia lankoja, ja se saa neulojat luoviksi ja kekseliäiksi.
— Nyt neulotaan paljon kaksin-, kolmin- ja jopa viisinkertaisella langalla. Tätä on tehty monta vuotta, mutta nyt se on lyönyt läpi. Neulojat yhdistelevät erilaisia lankoja, esimerkiksi ohutta silkkimohairia ohuen alpakkalangan kanssa tai pörröistä babyalpakkaa ohuen merinovillalangan kanssa. Muhkupipoa tehdessäkään ei tarvitse valita yhtä paksua lankaa, vaan sen voi tehdä monesta ohuesta langasta. Neuloja on ikään kuin taiteilija, joka disainaa lankansa itse, Katariina Tiainen kuvailee.

Strömsö-neule oli iso hitti

2000-luvun alkupuolella perinteisiä käsityökauppoja hävisi niiden omistajien eläköidyttyä, ja lankavalikoima supistui. Alan tukkukauppaa harjoittanut Erkki Hildén päätti kokeilla, olisiko perinteisellä lankakaupalla vielä kysyntää, ja perusti ensimmäisen Lankamaailma-myymälän Helsingin Oulunkylään vuonna 2008. Neulojat löysivät kaupan heti, ja nykyisin Lankamaailma löytyy myös Turusta, Tampereelta ja Oulusta sekä verkkokauppana.

Ketkä nykyisin sitten neulovat? Mummot — ja kaikki muut.
— Mummot ovat tosiaan erittäin tärkeä ostava ryhmä meillä edelleen, ja siihen rinnalle on saatu myös erittäin valveutuneiden nuorten joukko, jossa on paljon naisia mutta jonkin verran miehiäkin, Katariina Tiainen kertoo.
Entä neulovat vaarit, löytyykö heitäkin?
— Varmaan sellaisiakin on, mutta he ovat varmaankin aika pieni ryhmä. Ainakin on virkkaavia vaareja ja vaareja, jotka tekevät erilaisia ompeluhommia.

Siinä missä takavuosina oli tavallista neuloa samoilla puikoilla koko elämänsä, satsaa nuorempi sukupolvi hanakammin erilaisiin neulontavälineisiin.
— Langat ovat monenlaisia, ja silloin pitäisi puikkojenkin olla. Esimerkiksi jos lanka on liukasta, on sitä hankala neuloa liukkailla puikoilla. Silloin esimerkiksi koivuiset puikot voivat olla hyvät. Myös lankoihin halutaan yhä parempia sisältöjä. Enää ei haluta halvinta mahdollista lankaa, vaan langassa pitää olla ylellisyyttä — niiden pitää myös näyttää ja tuntua hyvältä.

Katariina Tiainen on aloittanut työskentelyn lanka-alalla jo 1980-luvulla ja nähnyt monenlaisten trendien tulevan ja menevän.
— Joskus 90-luvulla norjalaisneuleet olivat iso buumi. 2000-luvulla on tehty ponchoja ja röyhelökaulahuiveja. Korona-aikaan innostuttiin islantilaisneuleista. Yksi suurimpia villityksiä viime vuosina on selkeästi ollut Strömsö-neule, jonka ohjeen neulojat saivat ilmaiseksi ladata Ylen sivuilta. Siellä oli myös videoita, joista ihmiset, jotka eivät olleet koskaan tehneet kaarrokeneuletta, pystyivät sitä opiskelemaan. Se oli mahtava juttu.
Neulekirjoja julkaistaan nykyisin paljon, ja kun jostakin tulee hitti, se näkyy heti Lankamaailmassakin. Seuraava villitys voivat olla vaikkapa Kalevala-aiheiset villapaidat, joista Jenna Kostet on juuri julkaissut kirjan.

Käsintehty neule on kaunis vaate

Suomalaisen villan puolesta on murehdittu. Eikö se tosiaan kelpaa neulojille?
— Kyllä meiltäkin löytyy suomalaisesta villasta tehtyä lankaa. Tällä hetkellä myynnissä on esimerkiksi Vuonuen vyyhtilankaa kahta eri vahvuutta. Suomessa ei kuitenkaan ole niin paljoa lampaita, että niiden villa riittäisi meidän neulojillemme. Suomenlampaan villa on myös useimpien asiakkaiden mielestä pikkuisen liian kovaa villaa: halutaan merinovillaa ja alpakkaa, Katariina Tiainen kertoo.

Lankamaailman langat tulevat pääasiassa tanskalaiselta ja norjalaiselta valmistajalta. Toiminta-ajatuksena on palvella niitä neulojia, jotka haluavat jotain erilaista kuin kaikista marketeista löytyviä lankoja. Heitä löytyy näinäkin aikoina.
— Muutamia lama-aikoja minäkin olen nähnyt, ja on ollut ihmeellistä, että juuri silloin ihmiset haluavat tehdä käsitöitä. Ehkä käsillä tekeminen jollain lailla lievittää pahaa oloa ja antaa toivoa. Neulominen tarjoaa myös ärsykettä aivonystyröille: jos on hankala ohje, se antaa paljon tyydytystä, kun sen saa menemään läpi.

Hyvää mieltä monet saavat myös osallistumisesta hyväntekeväisyystempauksiin, joissa neulojat ovat tunnetusti ahkeria. Lankamaailman asiakkaat neulovat syöpäpotilaille sytomyssyjä, pikkuisia vaatteita keskosille ja villasukkia Ukrainaan.
— Meidän myymälästä lähtee jatkuvasti neuleita myös Veikko Hurstin laupeudentyölle. Paljon sukkia neulottiin myös hoitajille, jotka tekivät korona-aikana eturintamassa hienoa työtä.
Neulomiseen liittyy siis monesti myös antamisen ilo. Lisäksi on se kaikkein ilmeisin asia: se, miten kaunis yksilöllinen, tarkasti omien mittojen mukaan käsintehty neule on.
— Neule kaunistaa meitä. Miksi tekisimme suuritöisiä neuleita, jos ne eivät näyttäisi kauniilta meidän päällämme?