Matkailu avartaa, ilahduttaa ja rentouttaa, mutta väistämättä myös kuluttaa energiaa ja tuottaa päästöjä. Ilmastoviisaan lomamatkan suunnittelu ei onneksi kuitenkaan ole rakettitiedettä: kiinnittämällä huomiota muutamaan asiaan voit pienentää lomailusi hiilijalanjälkeä roimasti.

”Lento Espanjan aurinkoon lähtee huomenna!” Noin oli ennen vanhaan tapana hehkuttaa tutuille, mutta entä nyt? Kehtaako enää edes kertoa kenellekään, että on lähdössä lomareissulle lentäen?
Lentäminen on suuripäästöisin liikkumismuoto, siitä ei pääse mihinkään. Esimerkiksi edestakainen lomalento Eurooppaan tarkoittaa yhdelle hengelle noin 1,2 tonnin hiilidioksidipäästöjä. Vastuullinen matkailija välttää lentämistä, mutta kaikkiin kohteisiin ei Suomesta pääse järkevästi muulla tavoin kuin lentäen. Mikä siis neuvoksi?
Valitse suorat lennot. Suora lento on ilmaston kannalta aina parempi vaihtoehto kuin kiertäminen etappien kautta.
Yhdistä monta matkaa yhdeksi. Jos olet aikeissa tehdä vaikka useita lyhyitä kaupunkilomia Eurooppaan, olisiko ne mahdollista yhdistää yhdeksi pitemmäksi lomaksi? Jos liikut Euroopan sisällä kiskoja pitkin, tarvitset vain yhden edestakaisen lennon.
Tutustu lentoyhtiöiden vastuullisuusohjelmiin. Niissä kerrotaan, mitä yhtiö on tehnyt hiilineutraaliuden eteen ja annetaan matkustajille ohjeita, joilla on mahdollista pienentää esimerkiksi lennolla syntyvän jätteen määrää.
Valitse turistiluokka. Ykkösluokan matkustaja vie enemmän tilaa ja siten aiheuttaa enemmän päästöjä.
Pakkaa kevyesti. Pienempi ja kevyempi laukku säästää tilaa ja vaikuttaa lentokoneen painoon, mikä puolestaan vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Perillä kohteessa pystyt kevyemmillä matkatavaroilla liikkumaan jalan pitempään, etkä tarvitse lyhyisiin siirtymiin esimerkiksi taksia.
Kompensoi päästösi. Tarjolla on useita palveluita, joissa voit hyvittää lentomatkasi hiilidioksidipäästöt. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että maksamallasi summalla istutetaan puuntaimia. Näin on esimerkiksi Ilmastoapu-palvelussa, jossa edestakaisen Euroopan-lennon kompensointi maksaa 13,60 euroa. Puut istutetaan turvetuotannosta poistuneelle suopohjalle.

Kaikki raiteille!

Lentokoneiden jälkeen suuripäästöisimpiä liikennevälineitä ovat risteilyalukset. Lentoyhtiöiden tapaan laivayhtiöillä on omat vastuullisuusohjelmansa, joihin kannattaa tutustua ennen matkan varaamista.

Tallink Silja on laivayhtiöistä ensimmäisenä saanut Visit Finlandin kehittämän Sustainable Travel Finland -merkin. Sen laivoilla käytetään vähärikkistä polttoainetta, aluksilla syntyvä jäteöljy kierrätetään, laivojen jätevesiä ei pumpata mereen, jätteet kierrätetään ja ruuissa otetaan huomioon ekologisuus ja lähituotanto.

Vähäpäästöisin ja energiatehokkain liikennemuoto on raideliikenne. Suomen sisällä tehty junamatka on jopa hiilineutraali, sillä VR:n junien käyttämä sähkö on tuotettu vesivoimalla. Kiskobussien ja Kolarin yöjunan reittejä ei ole sähköistetty, mutta niiden päästöt VR kompensoi. Junalla voi siis taittaa hiilineutraalisti matkan paitsi moniin kotimaan kohteisiin myös pitkän pätkän eteläisestä Suomesta Pohjois-Ruotsiin tai Pohjois-Norjaan suuntautuvasta matkasta.

Keski-Euroopan maiden välillä on tiheä ja hyvin toimiva rataverkko. Ruotsista pääsee junalla sujuvasti Tanskaan ja sieltä eteenpäin muualle Eurooppaan. Esimerkiksi junamatka Tukholmasta Kööpenhaminaan kestää viitisen tuntia.

Interrail eli Euroopan rautatieliikenneyhtiöiden yhteinen lippujärjestelmä on monille tuttu termi. Sitä eivät kaikki kuitenkaan tiedä, ettei reilaaminen ole enää vain nuorison juttu: kaikki voivat ostaa Interrail-lipun. Alle 28-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat saavat ostaa sen alennushintaan.

Erilaisia lippuvaihtoehtoja on paljon. Maksavan aikuisen kanssa kaksi alle 11-vuotiasta lasta matkustaa junilla ilmaiseksi. Esimerkiksi täysihintainen Interrail-lippu, jolla yhden kuukauden aikana voi matkustaa junilla seitsemänä päivänä 33 maan alueella, maksaa 264 euroa.

Tee niin kuin kotonakin

Matkustusvälineen lisäksi lomansa päästöihin voi vaikuttaa sillä, miten toimii perillä matkakohteessa. Jos vuokraat siellä auton, valitse sähköauto tai vähän polttoainetta kuluttava henkilöauto.

Kävele, pyöräile tai käytä paikallista joukkoliikennettä. Suosi sähköisiä julkisen liikenteen muotoja kuten sähköbusseja, raitiovaunuja ja metroa. Nähtävyyksien katselua varten vuokraa polkupyörä, sähköpyörä tai potkulauta.

Valitse ympäristösertifoitu hotelli, jossa on kiinnitetty huomiota veden ja sähkön kulutukseen, ruokahävikkiin, kierrätykseen ja roskien lajitteluun tai esimerkiksi muovijätteen vähentämiseen.

Elä lomalla niin kuin kotonasi: Osta vain se mitä tarvitset. Älä haaskaa ruokaa. Siivoa jälkesi — kerää roskat ja kierrätä jätteesi.

Ilmastoviisasta lomaa on mukava muistella jälkeenpäinkin ilman huonoa omaatuntoa.

Lue lisää:

Interrail
interrail.eu (sivut englanniksi, hollanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja italiaksi)
vr.fi/junaliput/interrail

Euroopan rautatiekartta
https://www.eurail.com/en/plan-your-trip/railway-map

matkojen kompensointi:
compensate.com/in-finnish
ilmastoapu.fi