Forssan perinteikkäällä raviradalla juostaan koko ajan raveja, mutta ilman yleisöä. Kesään mennessä nopeiden hevosten ystävät pääsevät toivottavasti taas paikan päälle jännäämään oman suosikkinsa puolesta ja nauttimaan ravien ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Forssan Pilvenmäen raviradalla on taustalla pitkät perinteet. Radan omistaa vuonna 1898 perustettu Forssan Seudun Hippos ry (aiemmalta nimeltään Tammelan Hippos).
— Tuossa parkkipaikalla, missä nuoriso nyt käy ajelemassa, on ollut muinoin orilaidun. Hevosmiehillä oli siinä toimintaa, ja he innostuivat pitämään näyttelyitä ja ajamaan kilpaa. Ensin ajettiin suoralla, ja sitten rakennettiin talkoilla ensimmäisiä pohjia rataan. Siitä on sitten lähtenyt ravien järjestäminen täällä, kertaa Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen.

Rata otettiin käyttöön vuonna 1949. Pilvenmäki on yksi Suomen pisimpään samalla paikalla toimineita raviratoja.
— Tämä on ollut historiassa edelläkävijärata, sillä 1960-luvun lopussa Pilvenmäkeen rakennettu lasitettu katsomo oli Suomen ensimmäinen. 1970-luvun loppupuolella tuli käyttöön nykyinen pääkatsomo, joka oli ensimmäisiä ravintolatason katsomoita Suomessa. Siellä ovat sitten istuneet raveja katsomassa merkkihenkilötkin presidenttejä myöten.

Nimekkäintä yleisö on ollut Kuninkuusraveissa, joita on järjestetty Suomessa vuodesta 1924. Yhdeksi Suomen suurimmaksi yleisötapahtumaksi kasvaneessa kilpailussa toisistaan ottavat mittaa suomenhevosoriit ja -tammat. Forssassa on kruunattu ravikuningatar ja -kuningas kolmesti, vuosina 1968, 1988 ja 2006. Tulevana kesänä piti jälleen olla Pilvenmäen vuoro, mutta koronapandemia sotki kuvion: Seinäjoella juostiin tynkäravit, ja se saa järjestää Kuninkuusravit uudelleen.
— Vielä ei tietenkään tiedetä, millaiset ravit Seinäjoki pystyy kesällä järjestämään. Joka tapauksessa järjestämisvuoro ei enää siirry, vaan ensi vuonna Kuninkuusravit ovat Forssassa, Elina Hirvonen sanoo.
Se on iso juttu Pilvenmäen raviradalle.
— Talousluvut kertovat sen parhaiten: meidän normaali liikevaihtomme on noin 1-1,5 miljoonaa, kun kuninkuusravivuonna se tulee olemaan noin 4,5 miljoonaa euroa.

Hienoja hevosia ja jännityksen kutinaa

Pilvenmäki on yksi Suomen maakuntaradoista, joita on 19. Päärata on Vermon ravirata Espoossa.
Forssan raviradalla ajetaan kilpaa noin kahdesti kuukaudessa. Ravit ovat jatkuneet koronan aikanakin, mutta ne ajetaan ilman yleisöä. Elina Hirvonen toivoo, että kesään mennessä ravikansa pääsee taas paikalle.
— Tämänhetkiset viranomaismääräykset ovat voimassa helmikuun loppuun, mutta oletus on, että rajoitukset jatkuvat senkin jälkeen.

Ennen koronaa tavallisena ravipäivänä Pilvenmäellä oli paikalla tuhatkunta katsojaa. Kaikki Suomessa juostavat ravit on mahdollista katsoa televisiosta, mutta monille ravien ystäville on tärkeää päästä paikan päälle nauttimaan tunnelmasta. Raveihin tullaan olemaan ulkoilmassa, tapaamaan tuttuja ja syömään ravintolan kotiruokalounasta.
— Kahvioon ja ravintolaan kokoontuu omia porukoita seurustelemaan ja samalla seuraamaan radalla juoksevia hevosia.
Keskivertokatsoja on keski-ikäinen mies tai nainen, mutta raveihin tullaan paljon myös lasten kanssa. Teinejä ravikatsomossa tapaa harvemmin, mutta nuoriso kiinnostuu raveista jälleen täysi-ikäisyyden kynnyksellä, Elina Hirvonen kuvailee.

Ravien viehätyksen ytimessä ovat tietysti uljaat, kauniit ja nopeat hevoset — sekä kilpailun ja voittajan veikkaamisen tuoma jännitys.
— Kaikki portista tulevat eivät pelaa, mutta kyllä monelle sellainen euron-kahden jännitys kuuluu osaksi ravi-iltaa. Pelataan omia suosikkihevosia ja -ohjastajia ja sitten jännitetään heidän puolestaan.
Raviveikkaamisessa on tapahtunut iso murros, sillä suurin osa pelaamisesta tapahtuu nykyisin verkossa. Edelleen voi kuitenkin Pilvenmäelläkin täyttää myös paperisen veikkauslapun.

Yli 300 hevosen koti

Jos ravimaailma on aivan vieras asia, miten tutustuminen kannattaisi aloittaa? Korona-aikana lajiin pääsee sisälle katsomalla raveja Veikkaus-tv:stä. Antennitalouksissa ravit näkyvät lauantaisin suorina lähetyksinä kanavalla 26, Elina Hirvonen vinkkaa.
Ja kun paikan päälle taas pääsee, niin Pilvenmäellä henkilökunta perehdyttää mielellään yksittäisetkin kävijät ravien saloihin, toiminnanjohtaja lupaa.
— Ryhmille on tarjolla ohjattu kokonaisuus, joka varataan etukäteen. Siinä käydään varikkoalueen puolella tutustumassa hevosiin ja ihmisiin niiden taustalla, käydään ravintolassa, katsotaan millaista pelaaminen ja ravien tuomaritoiminta on.
Raveihin voi saapua matalalla kynnyksellä siksikin, että pääsymaksu on yleensä vain viisi euroa.

Keitä ja mitä siellä radalla sitten kannattaa seurata? Suomenhevoset ja lämminveriset kilpailevat omissa sarjoissaan, ja ensin mainituista varsinkin ravikuninkaalliset kiinnostavat katsojia. Lämminverisistä yksi lähivuosien seuratuimmista ravihevosista on ollut Pekka Korven valmentama Mascate Match, joka voitti urallaan yli 700 000 euroa. Tamma myytiin hiljattain huutokaupalla jättisummalla siitoshevoseksi.
Korven raviperhe on Forssan seudulla hyvin tuttu — niin isä Allan Korpi kuin pojat Pekka, Heikki ja Ilkka ovat aikoinaan Pilvenmäellä touhunneet ja sieltä ponnistaneet maailmalle tekemään uraa, kuten Antti Teivainenkin.

— Valmentajista tunnetuimpia on paikallinen Tapio Mäki-Tulokas. Urjalassa on vuoden valmentajaksi valitun Markku Niemisen talli. Suomessa on 15 lainaohjastajaa, jotka ajavat työkseen ravihevosia. Heistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Ari Moilanen, Olli Koivunen sekä Hannu ja Jukka Torvinen, Elina Hirvonen kertoo.

Pilvenmäen raviradan maisemissa ei ole hevosia vain ravien yhteydessä, sillä siellä on 21 tallia, joissa asustaa yhteensä noin 300 hevosta. Alueella toimii kaksi hevosten kuntoutuskeskusta ja eläinlääkäri.
— Täällä on monenlaisia yrittäjiä. On erilaisia ravivalmennuspalveluita, täyshoitotalleja ja koulutuspalvelua. Rata palvelee koko seutukuntaa, ja täällä käy päivittäin treenaajia myös ulkopuolelta. Valoisaan aikaan radalla on aina hevosia.

Isojen yleisötapahtumien paikka

Pilvenmäen raviradan suuri alue tarjoaa hyvät puitteet muunkin alan yleisötapahtumille. Forssan moottoriseura on isännöinyt siellä moottoripyörien maarata-ajojen MM-karsintoja ja GP-osakilpailuja. Vuodesta 1983 lähtien Pilvenmäellä on järjestetty Pick-Nick harrasteajoneuvotapahtuma, josta on tullut lajissaan Pohjoismaiden suurin. Kävijöitä on ollut noin 35 000. Viime kesän tapahtuma jouduttiin peruuttamaan, mutta Elina Hirvonen on luottavainen, että tulevana kesänä elokuun ensimmäisenä sunnuntaina Pick-Nick voidaan taas pitää.
Vielä merkittävästi sitäkin suurempaa yleisömäärää Pilvenmäelle odotetaan kuitenkin seuraavaksi kesäksi, sillä Kuninkuusraveja seuraamaan saapuu noin 60 000 katsojaa.
— Meidän organisaatiomme suunnilleen kymmenkertaistuu niitä varten. Jo reilun vuoden ajan meillä on pidetty kuninkuusravitalkoita joka toinen lauantai: on laitettu kuntoon sisätiloja ja rakennettu aitoja talkooporukalla. Kesän aikana pyritään saamaan suurin osa kunnostustöistä loppuun, että kuninkuusravikesänä päästäisiin keskittymään tilapäisrakentamiseen.

Kuninkuusravit järjestetään Forssassa kolmipäiväisenä tapahtumana 29.-31.7.2022. Eniten vilskettä on luvassa kruunajaispäivänä eli sunnuntaina.
— Järjestämisessä riittää haasteita, ja tarvitaan paljon resursseja. Tutkimusten mukaan Kuninkuusravit jättävät sen järjestävälle seudulle 10-15 miljoonaa euroa rahaa. Niiden merkitys koko seutukunnalle on siten iso. Toivon, että seudulla kehkeytyy yhteinen innostus tapahtuman järjestämiseen, Elina Hirvonen sanoo.

Forssan seudun Hippos on saanut hankerahaa lähiruokaravintolatoiminnan kehittämiseen.
— Lähiruoka ja itse tekeminen ovat olleet arvoja Pilvenmäen ravintolapalveluissa jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt haetaan erityisesti Ravintola Valtikkaan brändin rakentamisen sekä reseptiikan kautta lisää tartuntapintaa. Pilvenmäen luottamushenkilöiden sekä työntekijöiden lisäksi kehittämisprojektiin on osallistunut ulkopuolisena neuvonantajana ravintolaosaamisestaan tunnettu Krista Mänttäri.

Tulevana kesänä Pilvenmäelle kannattaa siis suunnata nauttimaan hyvästä ruuasta ja seuraamaan esimerkiksi suosittua Tammavaltikkaa, joka tuo Forssaan lämminveriravureita ulkomaita myöten.

Pilvenmäen toimintaa, ravintolapalveluiden kehittymistä ja tulevia tapahtumia voit seurata pilvenmaki.fi-sivujen kautta sekä sosiaalisessa mediassa.

Kuvat: Pilvenmäen ravirata