Olisiko aika hankkia kevätsiivoukseen apuvoimia, jotka eivät väsy, valita tai vaadi palkkaa?
Yhä useammassa kodissa hyrrää robotti paitsi imuroimassa, myös pesemässä lattiaa tai ikkunoita.

Siitä on jo melkein 20 vuotta, kun ensimmäiset kotitalouskäyttöön tarkoitetut robottipölynimurit tulivat markkinoille. Muutama vuosi sitten ne saivat rinnalleen robottimopit, jotka nimensä mukaisesti pesevät lattioita.

— Nykyinen suuntaus on, että moppausominaisuus löytyy myös robotti-imureista, eikä erillisiä laitteita välttämättä tarvita, kertoo kotirobo.fi-verkkokaupan Ville Peltonen.
Robottimoppi pyyhkii lattiat kostealla liinalla. Laitteen mallista riippuen pesuainetta voi lisätä vesisäiliöön, sitä voi olla kertakäyttöliinoissa tai sitten moppaus tapahtuu vain vedellä. Markkinoilla on monia erikokoisia laitteita, joista järeimmät ensin lakaisevat ja sitten pesevät lattian.
Robottimopin käyttämät siivousliinat voi pestä pyykkikoneessa.

Ville Peltosen mukaan robottimopit sopivat erilaisille koville lattiapinnoille. Ne toimivat parhaiten asunnoissa, joissa ei ole isoja kynnyksiä.

Ikkunat kirkkaiksi

Uudempi kiinnostava tulokas siivousrobottien joukossa on ikkunanpesurobotti. Monille juuri ikkunoiden pesu on kevätsiivouksen ikävin osuus: ruutujen hinkkaaminen vie aikaa ja on raskasta, koska käsiä täytyy pitää ylhäällä.

Ikkunanpesurobotin luvataan helpottavan urakkaa merkittävästi. Sen mikrokuituliinaan suihkutetaan pesuainetta, ja laite nostetaan ikkunalle töihin. Robotti "imee" itsensä kiinni ikkunalasiin ja käy sen järjestelmällisesti läpi.
— Ikkunanpesurobotit ovat parhaimmillaan kodeissa, joissa on paljon ikkunapinta-alaa ja korkeat ikkunat. Kokonsa puolesta ne eivät sovi ihan pienimpiin ikkunoihin, Ville Peltonen sanoo.

Kotirobon myymän Ecovacs Winbotin puhdistusjärjestelmä on nelivaiheinen: ensin puhdistusaineella kasteltu mikrokuituliina poistaa likaa, sitten laitteen kuminen ympyrä poistaa hienon pölyn ja kuivaa kosteuden. Lopuksi laite kiillottaa ikkunapinnan mikrokuituliinan toisella puolella.

Likaisiksi pinttyneille ikkunoille on tarjolla syväpuhdistustila, jossa robotti pesee ikkunan kahteen kertaan, kummastakin suunnasta.
Winbottia voi ohjata kaukosäätimellä. Sen voi laittaa puhdistamaan myös lasiovet ja suihkukaapit tai vaikka kasvihuoneen lasit.

Onko apua vai meneekö hermot?

Siivousroboteissa on paljon älyä: ne kulkevat kodissa törmäilemättä seiniin tai huonekaluihin ja osaavat varoa portaikkoja. Jos virta uhkaa loppua kesken urakan, ne osaavat palata latausasemaan, ja kun akku on täyttynyt, lähteä jatkamaan siivousta oikeasta kohdasta. Robotin voi jättää itsekseen siivoamaan silloinkin, kun on poissa kotoa.
Kehittyneimmät robotit oppivat tunnistamaan kodin eri huoneet, ja niiden siivousalueisiin voi mobiilisovelluksella määritellä rajauksia. iRobot-merkin robotti-imurin ja robottimopin voi laittaa kommunikoimaan keskenään — silloin imuri ilmoittaa mopille, kun se on tehnyt osuutensa, ja moppi jatkaa siitä.

Robotti-imurien älykkyys on parin viime vuoden aikana lisääntynyt valtavasti, Ville Peltonen sanoo. — Valtaosa roboteista osaa kartoittaa asunnon tarkasti ja imuroida järjestelmällisesti. Imuroinnin kulkua pystyy myös seuraamaan mobiilisovelluksesta. Lisäksi robotti-imurin voi käskeä imuroimaan vain tietyn huoneen, ja imurointialueelle pystyy tekemään pohjakartan perusteella erilaisia muokkauksia, kuten virtuaalisia alueen rajauksia. Myös robotti-imurien tyhjennystelakat ovat yleistymässä. Niihin robotti osaa automaattisesti tyhjentää pölysäiliönsä.

Kuinka paljon teknologiaosaamista siivousrobottien kanssa operoiminen sitten vaatii? Olisiko niistä enemmän apua vai harmia esimerkiksi ikäihmisille, jotka kaipaavat helpotusta kodin siivoukseen?
— Peruskäyttö kummassakin laitteessa on melko helppoa, mutta alussa vaaditaan hieman totuttelua ja tutustumista laitteisiin ja niiden toimintalogiikkaan, Ville Peltonen sanoo.
Robottien käyttöohjeet ovat suomeksi. Jos haluaa käyttää robottien ohjaamiseen mobiilisovellusta, ne ovat englanninkielisiä.

Mikähän voisi olla vielä tylsempää hommaa kuin ikkunoiden pesu? No tietysti grillin puhdistus, mutta eipä hätää: himogrillaajiakin varten on kehitetty robotteja, jotka kuuraavat pyörivillä harjoillaan grillin tasoilta ja ritilöiltä pois karstat.

Tästä videosta voit katsoa, miten ikkunanpesurobotti toimii: https://youtu.be/hdr-7p4eVoY

Iltalehden toimittaja testasi grillinpuhdistusrobottia: https://www.iltalehti.fi/pippuri/a/201706162200214106