Vieläkö pakastimessa on mustikoita? Vai joko raparperi puski pintaan? Kumpi tahansa sopii mainiosti Teresan reseptiin, jolla syntyy kevään ihanin kakku!

Televisiostakin tuttu kokki Teresa Välimäki ei kuulu niihin ihmisiin, jotka haikailevat hiihtokelien perään.
-- Syksy ja talvi ovat minulle raskaita. Kun aurinko nyt pitkän pimeyden jälkeen paistaa, kestää aikansa toipua siitä ja taistella väsymystä vastaan, hän sanoo.
-- Kevään valo on ihanaa. Asun joenvarressa, ja kun aurinkoisina päivinä käyn koirien kanssa siellä lenkkeilemässä, saan siitä hirveästi energiaa.

Sydäntalvi on ruokapuolenkin kannalta vähän ankeaa aikaa, kun raaka-ainevalikoima on kapeampi.Kevät tuo tullessaan tuoreutta, vehreyttä ja raikkautta, Teresa kuvailee innostuneena.

-- Ruokavuoden ilotulitus alkaa keväästä: tulee parsa, korvasienet, rapaperi. Ne ovat kaikki suosikkejani.

Teresalla on perinteinen kevätruoka-annos, jonka hän voi kokata itsekin, mutta mieluiten käy syömässä sen ravintolassa.
-- Siinä on kevyesti savustettua lohta tai nieriää, ensimmäisiä varhaisperunoita ja korvasienimuhennosta.

Sadonkorjuuaikana pidetään syksyä, mutta ruokamielessä uusi satokausi alkaa jo huhti-toukokuussa.
-- Tässä ammatissa kevät on inspiraation ja uuden innostuksen aikaa. Sama fiilis menee kotiinkin, jossa piha herää talviunesta. On kiva miettiä, mitä sinne laittaisi. Minulla onollut pari viljelylaatikkoa, perunaa ja raparperia ja yrttejä.

Mitä ruokaa talkooporukalle?

Teresa Välimäki työskentelee paljon muuallakin kuin keittiössä. Hänen ja Johanna Lindholmin Helsinki Food Company on ruokaan ja elintarvikealaan erikoistunut toimisto, joka tuottaa erilaisia sisältöjä kutenreseptejä, kuvia, ideoita, markkinointia, tapahtumia, kokkikouluja ja tuotekehitystä.
-- Teemme juttuja laajalla skaalalla, mutta kaikissa yhdistävä tekijä on ruoka.Tässä ohessa, vähän kuin harrastuksena, meillä on Super Bowl -kulhoruokaravintola Hietalahden kauppahallissa, Teresa kertoo.

HFC tekee myös ruokakirjoja, joista tuorein ilmestyy tänä keväänä. Parhaita ruokahetkiä -kirjassa näkyy vuoden kierto, mutta hiukan totutusta poikkeavalla tavalla.
-- Meiltä kysytään paljon menuita. Monet sanovat, että osaavat tehdä ruokaa, mutta eivät oikein osaa suunnitella, mitkä ruuat sopivat yhteen. Tässä kirjassa on 21 menuuta erilaisiin tilanteisiin, mutta ei varsinaisesti juhliin. Löytyy esimerkiksi menu remonttitalkoisiin, brunssiin kaveriporukalla, eväsideoita autoreissulle ja pyöräretkelle, rantapäivään ja naisten iltaan.Mukana on myös sivuja, joille voi kirjoittaa omia muistojaan tilanteista, joissa on nautittu ruoasta yhdessä.

Vielä pari vuotta sitten kaikki tuntuivat etsivän ruokareseptinsä netistä. Nyt keittokirjat ovat palanneet ihmisten kirjahyllyihin, ja niistä on tullut suosittuja lahjoja.
-- Kirja on kokatessa hyvä käyttöliittymä. Jos vaikka tablettia yrittää käyttää kokkauskäsillä, niin siitähän ei tule mitään. Eikä ainakaan minuahaittaa, jos keittokirjoihini tulee roiskeita, päinvastoin – niistä sittennäkee, mitä on tehnytkaikkein eniten, Teresa nauraa.

Mustikkakakku

Taikina:
5 kananmunaa
3 dl sokeria
5 ¼ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
150 g voita sulatettuna
200 g metsä- tai pensasmustikoita (tai raparperinpaloja)
100 g valkosuklaata rouhittuna

Kuorrutus:
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 dl vispikermaa
1 ½ dl tomusokeria
(mustikoita)


Sekoita kananmunat ja sokeri pallovatkaimella. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sulatettu voi. Kääntele lopuksi joukkoon mustikat ja valkosuklaarouhe. Kaada taikina 1 ½ l vetoiseen, kevyesti voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikkuun ei ulos vedettäessä tartu enää taikinaa, kakku on kypsä. Jos kakku alkaa tummua liikaa paistettaessa, peitä vuoka foliolla. Sekoita kuorrutuksen ainekset kulhossa. Kuorruta kakku vasta, kun se on jäähtynyt.


Kakkuresepti on Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin keväällä ilmestyvästä kirjasta Parhaita ruokahetkiä.