Ultraviolettisäteilyllä on jo vuosia tehty desinfiointia vedenpuhdistamoissa ja sairaaloissa. Kuluttajakäyttöön on tänä keväänä tullut koko joukko uusia laitteita, joilla voi puhdistaa veden lisäksi pienesineitä ja huoneiden pintoja.

Ultraviolettisäteily on sähkömagneettista säteilyä, joka jaetaan aallonpituuden mukaan kolmeen säteilyalueeseen: UVA-, UVB- ja UVC-säteisiin. UV-säteilyn tutuin lähde on aurinko, jonka säteilystä Maan päälle pääsee UVA-säteily ja pieni osa UVB-säteilystä. Otsonikerros suodattaa pois lyhytaaltoiset UVC-säteet, jotka taivaalta tulevina olisivat ihmisille vaarallisia. Lampuilla tuotettavalle UVC-säteilylle on keksitty paljon hyötykäyttöä, sillä se tappaa bakteereja, viruksia ja homeita.

Pikku hiljaa UVC-valon hyödyntäminen on levinnyt kunnallisista vedenpuhdistamoista pienemmän mittakaavan ratkaisuihin, joilla puhdistetaan vettä esimerkiksi kesämökillä. Retkeilytarvikkeita myyvien kauppojen valikoimiin on tullut ladattavalla akulla varustettuja pieniä laitteita, joilla luonnossa liikkuja voi UV-valolla puhdistaa itselleen juomakelpoista vettä. Esimerkiksi Retkitukun myymällä SteriPEN Ultra -laitteella voi yhdellä latauksella puhdistaa noin 50 litraa vettä, joten sillä pärjää vähän pitemmälläkin vaelluksella.

Avaimet, kännykkä ja tabletti laatikkoon

Sairaaloissa UV-säteilyllä on jo pitkään puhdistettu paitsi instrumentteja, myös pintoja. Kuluttajatuotteisiinkin tekniikka on oikeastaan tullut vuosia sitten, mutta koronapandemian myötä valmistajat innostuivat kehittämään uusia tuotteita, kertoo Gigantin myyntipäällikkö Tuomas Ollila.
— Kategoria on ollut olemassa yli 10 vuotta vaihtelevalla menestyksellä. Esimerkiksi OBH Nordicalta tuli kymmenisen vuotta sitten laatikko, jossa oli vettä ja UV-valo. Sillä pystyi desinfioimaan pienesineitä. Sähköhammasharjoihin tuli lataustelineisiin kotelo, jossa harja desinfioitiin UV-valolla, mutta tämäkin jäi pois. Kategoriana tämä ei ole vielä lähtenyt suureen suosioon. Suomalaiset ovat luottaneet enemmän pesuaineeseen ja mekaaniseen puhdistukseen kuin UV-valoon, hän arvelee.

Koronavuoden aikana kategorian myyntiluvut ovat prosentuaalisesti nousseet valtavasti, mutta kappalekohtaiset myyntiluvut ovat Ollilan mukaan vielä pieniä. Valmistajat kuitenkin tuntuvat uskovan tuotteisiin, sillä tarjolle on tullut useita erilaisia tuotteita samalla toimintaperiaatteella. Vettä ei nykyisissä desinfiointilaatikossa ole, vain UVC-valoa, joka desinfioi esineiden näkyvissä olevat pinnat.
— Laatikkoon voi panna puhdistumaan esimerkiksi kännykät, korut, nappikuulokkeet ja avaimet. Sinne voi laittaa erilaisia hygieniatuotteita, kuten vaikka kauneuden- ja terveydenhoitotuotteita, jotka ovat käytössä lähellä silmiä tai nenän limakalvoja, ja halutaan siksi pitää puhtaina. Desinfioida voi yhtä hyvin mekaanisen kuin elektronisenkin laitteen. Markkinoilla on ehkä sellaisiakin malleja, joissa myös laatikon pohjasta tulee valoa, mutta yleensä esine pitää kääntää desinfioinnin aikana.

Valo puhdistaa kylpyhuoneen vartissa

Kosketusnäytöllä varustetut laitteet kuten kännykät ja tablettitietokoneet ovat tunnetusti pöpöpesiä. Philipsin desinfiointilaatikossa on tilavuutta 10 litraa, ja sinne mahtuu tablettikin puhdistumaan. Laitteet toimivat verkkovirralla. Deltacon valmistama matkamalli saa virtaa kännykän laturista. Desinfiointiaika on esineiden määrästä riippuen 10-20 minuuttia.

UVC-säteily voi vahingoittaa silmiä, mutta desinfiointilaatikot on suunniteltu turvallisiksi: lamppu sammuu, kun kansi avataan.
— Käyttöturvallisuudeltaan niitä voi verrata vaikka mikroaaltouuniin. Perusmekanismi on sellainen, että laitetta pitää oikeasti tarkoituksella käyttää väärin, vahingossa se ei onnistu, Tuomas Ollila sanoo.

Kun puhutaan desinfioimisesta pandemia-aikana, on kaikkien huulilla tietysti yksi kysymys: tappavatko UVC-säteet koronaviruksen? Gigantti ei uskalla sitä kuluttajille luvata.
Laitteita valmistava Philips sen sijaan vakuuttaa, että UV-valo tuhoaa pinnoilta myös virukset. Philipsin laboratoriotutkimuksissa UV-C-valonlähteet, joilla desinfiointilaatikko on varustettu, neutraloivat koronavirustaudin aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen vaarattomaksi esineiden pinnoilta.

Toinen kuluttajille suunnattu Philipsin valmistama tuote on desinfioiva pöytälamppu. Se ei ole lamppu siinä mielessä, että se olisi tarkoitettu huoneen valaisuun. Päinvastoin: lampussa on liiketunnistin, ja sen valo sammuu, kun huoneeseen tulee ihminen. Pöytälamppu on siis tarkoitettu pelkkään desinfiointiin. Philips lupaa sen UVC-säteilyn tappavan bakteerit, virukset ja homeitiöt keskikokoisesta olohuoneesta 45 minuutissa ja kylpyhuoneesta vartissa.